Başlığı görünce İstanbul'un maruz kaldığı mevcut sorunlar (kalabalık, trafik, hava kirliliği vb.) üzerine bir yazı yazdığımı sanmayın. Okumayı bitirdiğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum : "İstanbul'da İşgal Yılları".
İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan ve İsmail Hakkı Sunata'nın tuttuğu günlüklerden derlenen bu kitap 1. Dünya Savaşı ve sonrasındaki Balkan Savaşı'nın ardından artık Osmanlı'nın sön dönemi olan ve Kurtuluş Savaşı'nın yaşanmaya başladığı 1920'li yılların başındaki İstanbul'un işgal yıllarını anlatıyor. Okullarda bize okutulan tarih derslerinde o dönemin İstanbul'undan neredeyse hiç bahdedilmez. Şu anda olduğu gibi o dönemde de Türkiye'nin (Osmanlı'nın) merkezi olan İstanbul'un tüm İtilaf kuvvetleri tarafından işgal altında olduğu o dönemde, halkın işgalin getirdiği hayal kırıklığı, saltanatın ve İstanbul hükümetinin basiretsizliği, geçim derdi gibi sıkıntılarla beraber günlük yaşamını sürdürmeye çalışır. Günlüğün sahibi olan Hakkı Sunata da, Balkan Savaşı sonrası terhis olmuş ve evine dönerek Darülfünun'da (üniversite) hukuk eğitimine kaldığı yerden devam etmeye başlamıştır. Kitapta, okul hayatından, İstanbul hükümetindeki gelişmelerden, Rum ve Ermeni olaylarından, Anadolu'dan gelen haberlerden, geçim sıkıntısından bahseder. Aynı şimdi olduğu gibi o zamanda da particilik (fırkacılık) illetinin Türklerin bir özelliği olduğunu anlarız...
Kısaca, günlük hayatın devam ettiği işgal altındaki İstanbul'un bir entelektüel tarafından nasıl göründüğünü, çaresizlik karşısında neler hissettiğini anlatan, dönemin ünlü karakterlerinin ve olaylarının arka planda yer aldığı bir kitapla karşı karşıyayız. Kısa, rahat okunan, ilginç bir alternatif tarih eseri olan bu kitabı okunacaklar arasına eklemenizi öneririm. Fotoğraflarda ve eski filmlerde siyah-beyaz olarak gördüğümüz, tarih kitaplarındaki resmiyet ve soğukluğuyla beraber hiç yakın hissedemediğimiz o dönemlerin içine girmek için iyi bir fırsat, değerlendirin derim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder